E-health helpt dhr. Melsen en andere hartpatiënten

Online platform zorgt voor daling huisartsbezoek door weggenomen ongerustheid.

23 JUNI 2015, EINDHOVEN, NEDERLAND
Samenvatting
Veruit de meeste patiënten die het social media platform hart.volgers.org bezoeken begrijpen door hart.volgers.org hun ziekte beter, gebruiken hun medicatie beter, voelen zich beter en zijn meer gemotiveerd om gezond te leven. Voor bijna 10% van de patiënten heeft hart.volgers.org een extra bezoek aan een arts overbodig gemaakt. Daarmee is hart.volgers.org de eerste succesvolle e-health toepassing waarbij patiënten, social media en medische expertise op een volledig open en maximaal laagdrempelige wijze worden verbonden.

PERSBERICHT

Eindhoven, 23 juni 2015.

E-health helpt dhr. Melsen en andere hartpatiënten

Veruit de meeste patiënten die het social media platform hart.volgers.org bezoeken begrijpen door hart.volgers.org hun ziekte beter, gebruiken hun medicatie beter, voelen zich beter en zijn meer gemotiveerd om gezond te leven. Voor bijna 10% van de patiënten heeft hart.volgers.org een extra bezoek aan een arts overbodig gemaakt. Daarmee is hart.volgers.org de eerste succesvolle e-health toepassing waarbij patiënten, social media en medische expertise op een volledig open en maximaal laagdrempelige wijze worden verbonden.

Dhr. Melsen ging ingreep aan zijn hart met vertrouwen tegemoet
Hartpatiënten kunnen op hart.volgers.org vragen stellen aan topexperts en ervaringen delen. Dat laatste deed ook dhr. Melsen: “Op hart.volgers vertelden mensen met betrekking tot de ingreep aan mijn hart: ‘Doe het nu, het heeft ook mijn leven veranderd.’ Ze zeiden dat als ze het eerder hadden geweten, ze ook eerder in hadden laten grijpen. Dat gaf mij veel vertrouwen en nu, na de behandeling, denk ik er ook zo over.” In het afgelopen half jaar werd de E-health omgeving bijna 100.000keer bezocht.

Onderzoek toont meerwaarde hart.volgers.org
Uit recent onderzoek onder een deel van de meer dan 2000 geregistreerde leden van hart.volgers.org blijkt dat een zeer hoog percentage van de leden de betrouwbare en laagdrempelig informatie van hart.volgers.org als zeer waardevol ziet.

“Betrouwbare informatie over hartziekte en zorg helpt patiënten regie te houden over hun eigen leven. Daarom is Hartvolgers het voorbeeld van sociale innovatie, waarbij de positie van de patiënt wordt versterkt door relevante informatie beschikbaar te stellen en een platform te bieden om kennis en ervaring te delen. Hard nodig op het web, waar niet altijd alle informatie klakkeloos aangenomen kan worden “ aldus Lea Bouwmeester.

Een hoog percentage van de leden is meer gemotiveerd om medicatie goed in te nemen (75%), begrijpt zijn of haar aandoening beter (75%), voelt zich beter (60%) en is meer gemotiveerd om gezond te leven (55%). 95% van de leden geeft aan dat ervaringen van lotgenoten op hart.volgers.org een belangrijke bron van informatie zijn.

Voorkomen ziekenhuisbezoek
Hetzelfde onderzoek toont aan dat ongeveer 10% van de leden zijn of haar huisarts of cardioloog niet extra heeft bezocht om een vraag te beantwoorden of ongerustheid weg te nemen. Het lezen over ervaringen van anderen en de laagdrempelige toegang tot kennis van experts maken dat dit initiatief een waardevolle toevoeging vormt aan de traditionele arts-patiënt communicatie. Dhr. Melsen: “Na het stellen van de diagnose is het een sneltrein waar je in terecht komt, een emotionele achtbaan.

Tijdens een consult met de dokter is het moeilijk om emotie uit te schakelen, waardoor je stukken toch mist. Thuis kan je alles goed voorbereiden of nog eens verder uitdiepen bij vragen die je hebt. Hart.volgers helpt daar dus echt bij, kan je thuis op dooie gemakje alles uitzoeken en lezen.”

Betrouwbare informatie en toegankelijke medische experts
Op hart.volgers.org kan iedereen, in het bijzonder patiënten en hun omgeving, informatie en ervaringen delen, en een vraag stellen aan medische experts. De kwaliteit van de informatie wordt continu bewaakt door de medisch experts. De openheid van hart.volgers.org garandeert dat veel van de informatie die gedeeld wordt voor iedereen beschikbaar is waardoor de bezoekers maximaal van elkaar kunnen leren en hun ervaringen kunnen delen. De privacy van mensen die vragen stellen aan de medisch experts is gewaarborgd.

Over hart.volgers.org
Om patiënten laagdrempelig en snel van kwalitatief goede informatie te kunnen voorzien hebben een groep vooraanstaande cardiologen en cardiochirurgen in Nederland het social media platform hart.volgers.org ontwikkeld. De patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep en de Hartstichting ondersteunen hart.volgers.org. Recent heeft het platform een upgrade ondergaan waardoor deze nog interactiever is geworden. Communicatie tussen patiënten onderling en met cardiologen is hierdoor nog gemakkelijker geworden.

Citaten
"“Op hart.volgers vertelden mensen met betrekking tot de ingreep aan mijn hart: ‘Doe het nu, het heeft ook mijn leven veranderd.’ Ze zeiden dat als ze het eerder hadden geweten, ze ook eerder in hadden laten grijpen. Dat gaf mij veel vertrouwen en nu, na de behandeling, denk ik er ook zo over.” " Hartpatient Melsen
"“Na het stellen van de diagnose is het een sneltrein waar je in terecht komt, een emotionele achtbaan. Tijdens een consult met de dokter is het moeilijk om emotie uit te schakelen, waardoor je stukken toch mist. Thuis kan je alles goed voorbereiden of nog eens verder uitdiepen bij vragen die je hebt. Hart.volgers helpt daar dus echt bij, kan je thuis op dooie gemakje alles uitzoeken en lezen.” " Hartpatient Melsen
"“Betrouwbare informatie over hartziekte en zorg helpt patiënten regie te houden over hun eigen leven. Daarom is Hartvolgers het voorbeeld van sociale innovatie, waarbij de positie van de patiënt wordt versterkt door relevante informatie beschikbaar te stellen en een platform te bieden om kennis en ervaring te delen. Hard nodig op het web, waar niet altijd alle informatie klakkeloos aangenomen kan worden “ " Lea Bouwmeester
Afbeeldingen
Video's
Documenten
Over Hart.volgers

Volgers.org is ontwikkeld vanuit de overtuiging dat de zorg maximaal transparant moet zijn en de ambitie om de best mogelijke zorg voor patiënten te organiseren. Naast technologisch en wetenschappelijk hoogstaande zorg is daarbij naar onze overtuiging communicatie over ziekte-, behandelings- en genezings- ervaring belangrijk. Moderne media kunnen daarbij een belangrijk verbindend middel zijn, met name wanneer de aanwezigheid van top-experts de kwaliteit van de informatie garandeert.

Wij willen een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van toekomstige, bestaande en oud-patiënten, alsook familieleden en andere mensen in de directe omgeving van patiënten.

Dit willen wij bereiken door hen met elkaar te verbinden en hen de mogelijkheid te bieden om ervaringen uit te wisselen in een volledig transparante omgeving waar de kwaliteit van de informatie wordt gewaarborgd door actieve participatie van topexperts, waarbij deze expertise zeer laagdrempelig beschikbaar is.

Volgers.org is een zelfstandige organisatie van de coöperatie cardiologen en cardiothoracaal chirurgen die aan het Catharina Ziekenhuis zijn verbonden, zonder betrokkenheid van het ziekenhuis (disclaimer).

berichten