Meerderheid Nederlanders weet vrijwel niets over cholesterol.

Cholesterol waarden hebben een enorme impact op je gezondheid en zeker op de risico's voor hart- en vaataandoeningen. Er wordt veel gesproken en geschreven over het cholesterol in de media. Er worden ook voedingsproducten aangeboden die zouden helpen bij het verlagen van cholesterol waarden.

Zeker ook bij hartpatiënten wordt er extra gelet op het cholesterol. Het is een van de factoren die onder controle moet worden gekregen om de patiënt een gezondere toekomst te kunnen geven. 

In de praktijk van alledag blijkt echter dat weinigen kunnen uitleggen wat cholesterol exact is. En nog minder mensen kennen hun eigen cholesterol waarde. Wat een acceptabele waarde is, is bij een ruime meerderheid onbekend. 

Een onderzoek van vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk onder meer dan een miljoen bezoekers van de NHS site toonde aan, dat meer dan de helft zijn eigen bloeddruk niet kent, en dat bijna 80 procent geen idee heeft van zijn cholesterol waarde. 

Het Nederlandse platform Hart.volgers.org dat zich inzet voor hartpatiënten en hun familie door hen de mogelijkheid te bieden vragen te stellen aan cardiologen, heeft een steekproef gedaan op de site en via een twitterpoll. Daaruit kwamen cijfers die dezelfde kant uitwijzen. De steekproef was echter niet wetenschappelijk opgezet. 

Cardioloog Lukas Dekker, verbonden aan het platform, geeft aan dat zijn ervaring is dat de meeste mensen geen benul hebben in zijn spreekkamer van hun waarden. Pas bij behandeling wordt het een van de ijkpunten om de toestand van de patiënt te kunnen duiden. Toch is het redelijk eenvoudig om je cholesterol te laten meten. Dat kan reeds bij de huisarts, door er naar te vragen. Ook op het platform hart.volgers.org staat veel Nederlandse informatie over cholesterol en mogelijke medicijnen die aangeboden kunnen worden. http://hart.volgers.org/hart-en-vaatziekten/cholesterol/

Omdat het platform als doel heeft om de zorg en communicatie eromheen te verbeteren, is er een test opgezet om mensen bewuster te maken over cholesterol in het algemeen. In het bijzonder kan men ook advies krijgen over de risicofactoren bij een te hoog cholesterol. Aan de hand van 9 vragen wordt men spelenderwijs geïnformeerd om te zorgen voor een bewustere patiënt

De cholesterol test biedt inzicht of men een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten door een te hoge cholesterol waarde. Samen met Lukas Dekker en cardioloog Pim Tonino zijn vragen opgesteld die direct inzicht geven. Ook is er uitleg aan de hand van tien video's die getoond worden afhankelijk van de persoonlijk ingevulde vragen.

De test is vanaf woensdag 24 mei te maken via detest.hart.volgers.org of via Facebook.

Voor verdere vragen, of voor een interview met Lukas Dekker of Pim Tonino, neemt u contact op met:

Richard Derks,  info@hart.volgers.org of via 0642613129

Onderzoek UK  naar kennis Cholesterol

De Cholesterol test

Download PDF
Download PDF
Over Hart.volgers

Volgers.org is ontwikkeld vanuit de overtuiging dat de zorg maximaal transparant moet zijn en de ambitie om de best mogelijke zorg voor patiënten te organiseren. Naast technologisch en wetenschappelijk hoogstaande zorg is daarbij naar onze overtuiging communicatie over ziekte-, behandelings- en genezings- ervaring belangrijk. Moderne media kunnen daarbij een belangrijk verbindend middel zijn, met name wanneer de aanwezigheid van top-experts de kwaliteit van de informatie garandeert.

Wij willen een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van toekomstige, bestaande en oud-patiënten, alsook familieleden en andere mensen in de directe omgeving van patiënten.

Dit willen wij bereiken door hen met elkaar te verbinden en hen de mogelijkheid te bieden om ervaringen uit te wisselen in een volledig transparante omgeving waar de kwaliteit van de informatie wordt gewaarborgd door actieve participatie van topexperts, waarbij deze expertise zeer laagdrempelig beschikbaar is.

Volgers.org is een zelfstandige organisatie van de coöperatie cardiologen en cardiothoracaal chirurgen die aan het Catharina Ziekenhuis zijn verbonden, zonder betrokkenheid van het ziekenhuis (disclaimer).

berichten